Ulls de Moçambic pretén garantir el dret a la salut ocular de la població de la província d’Inhambane, una zona amb un índex de pobresa molt elevat i amb unes condicions de vida molt extremes.

Quan es fan les comissions per a la detecció i tractament de les malalties oculars, també es realitzen cursos per capacitar qualitativament a professionals mèdics i assegurar una millor prevenció de les malalties oculars.

El passat mes d’agost la Fundació, juntament amb la Direcció Provincial de Salut d’Inhambane (DPSI), va dur a terme la formació de Practicants de Medicina Tradicional (PMT) a la seu d’AMETRAMO (Associació de Metges Tradicionals de Moçambic). La sessió va ser impartida pels professionals d’Ulls del món Alvaro Guimaraes i Carlos Ferreira, acompanyats per Julio Bernardo (AMETRAMO), Loide Dango (Optometrista HRC) i Celina Macedo (oftalmòloga HDM).

Durant la formació es van utilitzar d’explicacions i exercicis pràctics per aprofundir en diversos aspectes de l’ull humà i les seves patologies, tractaments i cures. Els objectius de la jornada es centraven en:

  • proporcionar als metges de medicina tradicional les competències necessàries per identificar pacients amb problemes de visió
  • afavorir la col·laboració entre els PMT i el DPSI per facilitar el trasllat dels pacients als centres de salut de referència
  • aplicar els coneixements obtinguts pels PMT en el seu entorn laboral
  • donar a conèixer la disponibilitat de serveis oftalmològics a l’Hospital Provincial, l’Hospital Rural Chicuque, l’Hospital Rural Massinga, l’Hospital de Districte Quissico i el personal de Vilanculos HR.

En aquest curs van rebre formació 33 professionals (15 homes i 18 dones) membres d’AMETRAMO, amb una avaluació final molt positiva per part de tots els assistents.

El projecte Ulls de Moçambic compta amb el finançament de la Diputació de Guipúscoa, la Diputació de Barcelona, ​​Ferrovial, el Premi Natura i l’Ajuntament de Zarautz.