Equips locals de Moçambic Ulls del món i la Direcció Provincial de Salut de Inhambane van iniciar a l’octubre una Avaluació Ràpida de la Ceguesa Evitable (RAAB, per les seves sigles en anglès). L’avaluació consta d’una setmana de formació i quatre setmanes de treball de camp. Es tracta d’una metodologia específica i ràpida per realitzar un estudi de la població que permeti conèixer la prevalença i les causes de la ceguesa evitable entre les persones a partir dels 50 anys en una zona determinada, i poder així planificar els serveis i advocar pels recursos necessaris per aconseguir els objectius de la iniciativa VISION 2020 en aquesta zona.

El RAAB també ajuda a identificar els possibles obstacles que troba la població per accedir a l’atenció oftalmològica per a, posteriorment, buscar solucions per salvar-los.

L’avaluació es realitza en comunitats dels 14 districtes de la província d’Inhambane, i s’esperava poder-hi arribar a atendre a 3.100 pacients.

L’organització d’aquesta avaluació suposa un repte per al projecte Ulls de Moçambic i s’ha fet realitat gràcies al treball conjunt entre la fundació i les institucions de salut locals (Ministeri de Salut, Direcció Provincial d’Inhambane). A més, comptava amb la col·laboració com a formador del Sr. Deon Minnies, Director del Community Eye Health Institute (CEHI) de Ciutat del Cap, Sud-àfrica; i del Dr. Anselmo Vilanculos com a investigador principal.

Aquest estudi s’emmarca en el projecte “Olhos de Moçambique” que té en marxa la Fundació Ulls del món des de l’any 2003 i que actualment compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament.

Una nova demostració que, junts, podem arribar a més gent i obrir més ulls al món.