Proba ocular a un pacient a l’òptica mòbil

Fotografia Elisenda Pons

El passat 15 de març, la governació de La Paz i la Fundació Ulls del món van lliurar a l’Institut Nacional d’Oftalmologia (INO) una òptica mòbil que servirà per millorar els problemes visuals d’una desena de poblacions rurals de Bolívia. Actualment, aquest projecte compta amb el suport de la Fundació Repsol, CBM, Fundació ONCE per a Amèrica Llatina, Light for the World i Técnicas Reunidas

Més de 4.000 persones dels municipis de Mapiri, Apolo i els situats al voltant del llac Titicaca podran beneficiar-se dels serveis d’aquest equipament, mitjançant el qual es poden realitzar diagnòstics visuals que permetin detectar i preveure problemes visuals. “Els nostres oftalmòlegs viatjaran amb els tècnics a cadascun dels pobles. Mentre el galè faci la medició, els tècnics realitzaran les lents i, en qüestió d’hores, lliuraran les ulleres”, va explicar Joel Moya, director de l’INO.

Durant el lliurament de l’òptica mòbil, Moya va expressar el seu agraïment i va alertar sobre l’elevat nombre d’afectats per ceguera: “Per a mi, és un dia històric. A través del nostre governador i de la Fundació Ulls del món, hem de solucionar diversos problemes, ja que, per cada milió d’habitants, hi ha 5.000 persones cegues”. 

Per la seva banda, Patricia Parraga, representant de la Fundació Ulls del món, va explicar la importància de la detecció precoç dels problemes oculars. “Com a fundació, convoquem a la població amb escasos recursos a que participin en les nostres campanyes, tant a La Paz com a les províncies. Si es diagnostica a temps, es pot aturar l’avançament d’aquestes patologies”.

A més del lliurament de l’equip mòbil, durant l’acte es va presentar oficialment una campanya de cirurgia ocular, destinada a persones de més de 40 anys, que pretén reduir les elevades incidències de problemes visuals com la hipermetropia, la miopia i l’astigmatisme no corregits, les cataractes i els glaucomes. La campanya es durà a terme del 4 al 8 d’abril, previ estudi que s’ha de realitzar a l’Institut Nacional d’Oftalmologia.

Conscient que els problemes de visió poden prevenir-se i resoldre’s favorablement si es detecten a temps, la Fundació Ulls del món segueix treballant per a combatre’ls als països en vies de desenvolupament.