Mali Tot i que la manca de seguretat pels conflictes bèl·lics ha dificultat les tasques de la Fundació, durant el mes d’abril els nostres equips van realitzar grans esforços a Mali per continuar garantint el dret a la salut ocular de la població de la regió de Mopti, una de les zones amb l’índex més elevat de pobresa.

Detecció de cataractes
Del 16 al 20 d’abril va tenir lloc una campanya per detectar casos de cataractes i triquiasis en les àrees de PomorododiouBargonKoporona, Pel i Toroli. L’activitat la va dur a terme pel Dr. Krin Makan Kamissoko, Tècnic Superior d’Oftalmologia (TSO) en CSRéf.
Van poder atendre 423 persones, 245 homes i 178 dones, i van ser diagnosticats 102 casos de cataractes, 19 de triquiasis i 43 de pterygion.

Comissió mèdico quirúrgica
A finals d’abril es va desplaçar una comissió mèdico quirúrgica al districte de Koro. El seu treball es va veure perjudicat pels conflictes entre les zones de Fulani i Dogon i per la prohibició de l’ús de motocicletes. Tot i això, van poder atendre 18 dones i 17 homes, detectant 16 casos de cataractes i realitzant 8 intervencions.

Revisions a les escoles
Durant aquest mes, també es va realitzar una campanya de detecció precoç de defectes refractius a les escoles d’educació bàsica del districte de Bankass. Es va revisar la vista a 1.431 nens i 1.486 nenes i es van repartir ulleres.

Formació
A més, del 15 al 21 d’abril, els directors tècnics dels Centres Ende i Sama Health Zone van completar un curs pràctic de capacitació en Atenció Primària Ocular al Centre de Salut de Referència del Districte Bankass focalitzat en adquirir les bones pràctiques d’una consulta oftalmològica: detectar les malalties oculars més comunes utilitzant correctament els materials, entendre com abordar cada cas de lesió ocular i poder detectar cataractes i triquiasis.

Actualment, el projecte Ulls de Mali és finançat per Ferrovial, a través de la iniciativa “Junts sumem” i l’ajuntament de Zarauz.