Darrere de cada intervenció, hi ha una història. Darrere de cada embenatge que es retira, hi ha una persona que recupera la visió i l’esperança. A les últimes campanyes de cirurgies realitzades a Mali a finals del 2020, Ulls del món va poder recollir el testimoni d’algunes de les persones que van tornar a obrir els seus ulls i van omplir de llum la seva vida.

La comissió quirúrgica realitzada al districte de Youwarou estava formada principalment per oftalmòlegs de l’Hospital Sominé Dolo de Mopti. Aquesta comissió va poder operar a 85 dones i 91 homes, amb un total de 206 cataractes intervingudes ja que diverses persones van necessitar operar-se els dos ulls.

Gran part dels pacients havien sabut que la Fundació organitzava aquesta campanya de cirurgies a través de la ràdio. Com Ba Binta, una dona de 45 anys que ja no podia treballar confeccionant catifes perquè no hi veia; va sentir a la ràdio que Ulls del món realitzava una campanya, es va operar, i va poder tornar a veure i a teixir. O com Diaby Dado, de 56 anys, que portava dos anys cega i, gràcies a què el seu fill va sentir el missatge radiofònic, es va operar amb èxit les cataractes dels dos ulls i així va tornar a veure el que més volia: als seus néts.

També Taore Drissa, un jove de 27 anys, es va beneficiar d’aquesta campanya. Feia 5 anys que veia cada cop pitjor, fins que va deixar de distingir a les persones a més d’un metre. El metge d

el seu poble el va informar de la comissió de cirurgies d’Ulls del món i el seu germà el va acompanyar: “Em van operar molt ràpid els dos ulls i sense dolor. Ho puc veure tot molt bé. Podré ajudar als meus germans als camps d’arròs i aviat em casaré. Ara sóc més útil i ja no molesto als nens perquè em portin res. Sóc molt feliç. No tinc paraules”.

L’altra campanya de cirurgies que Ulls del món va organitzar a Douentza, en col·laboració amb l’ong Al Farouk, també va ser liderada per un equip local. Es va operar de cataractes a 192 pacients, 123 dones i 69 homes, intervenint un total de 256 ulls. Incloent el cas d’un nen de 10 mesos amb PL (Percepció Lluminosa).

En aquesta comissió es va operar Ajidjata Amadou Barry, una dona cega de 65 anys que durant els tres últims va estar depenent dels seus néts per poder moure’s. Quan va saber que la Fundació anava a realitzar intervencions, la seva filla la va dur a l’hospital per operar-se i ara torna a veure. Ella ja no treballa, però és independent per fer les seves coses i, sobretot, és tan feliç que pot tornar a “fer riure a la gent explicant les meves històries”.