Nena agafant aigua a una fontUlls del món ja fa temps que treballa a Mali per tal d’eliminar el tracoma, una malaltia ocular que es transmet pel contacte directe amb persones infectades, sobretot en entorns familiars, i per mosques que es posen sobre els ulls. Quan una persona és infectada pel bacteri, a la seva parpella es forma un plec cap endins que provoca que les pestanyes rasquin amb el globus ocular, alteració que s’anomena triquiasi.

En aquesta ocasió, s’ha volgut donar prioritat a l’atenció de la triquiasi al districte de Koro, ja que, segons les dades estadístiques del programa nacional de salut ocular, és un districte prioritari en el context de l’eliminació d’aquesta malaltia.

La clau de la seva prevenció és un bon sanejament bàsic i l’educació sobre la correcta higiene personal. És per això que la campanya ha anat enfocada a la rehabilitació de diferents pous d’aigua defectuosos per tal de donar-los un ús correcte i útil per a la població, incrementar el seu accés a aigua neta i així poder millorar la seva higiene.

Es van dur a terme diverses missions d’identificació a vuit llocs de perforació, inclosos els de Guingal, Tonon, Sinda i Péné, amb la participació del cap del servei hidràulic local, els agents del departament d’oftalmologia del Centre de Salut de Referència, els diferents ajuntaments locals i el consell del cercle de Koro.

A part de la posada a punt dels diferents pous d’aigua, al poble de Péné, es va dur a terme la transformació de la bomba d’accionament humà en una bomba que funciona amb energia solar.

Per altra banda, també es va organitzar una comissió de revisió i cirurgia de triquiasi amb un equip format per deu oftalmòlegs. La campanya es va estendre a deu àrees diferents de Mali incloent-hi Koro, Guingal, Tonon, Sinda i Péné. En total es van examinar 12.408 persones de les quals 37 van ser operades.