L’oftalmòloga Maria Sanchidrián va iniciar la seva col·laboració amb la Fundació al 2015 realitzant una formació en oftalmologia bàsica per a metges generalistes, optometristes i personal sanitari pertanyent al Servei d’Oftalmologia de la RASD. Un any després, es va desplaçar de nou als campaments de persones refugiades sahrauís, durant 6 mesos, per completar aquesta formació.

L’últim dels seus desplaçaments al Sàhara va tenir lloc el març d’aquest any i tenia com a objectiu donar continuïtat a la feina feta anteriorment i avaluar l’assimilació dels continguts per part dels tècnics d’oftalmologia i auxiliars sahrauís. Així com acompanyar l’oftalmòleg local en les consultes i intervencions de pacients. El doctor Said és l’únic oftalmòleg sahrauí que treballa de forma continuada en els campaments.

Durant 3 intensos mesos, la Dra. Sanchidrián es va estar desplaçant a les consultes de totes les wilaias per col·laborar amb el personal sanitari sahrauí en l’assistència a la població amb patologies oculars, especialment donant atenció als grups més vulnerables com els menors, les víctimes de guerra i mines i les persones amb patologies cròniques, com el glaucoma.

En total, en el període en què la Dra. Sanchidrián va estar en els campaments, es van atendre a 595 dones i 572 homes, es van realitzar 30 cirurgies oculars i es va crear un llistat de 180 persones que seran intervingudes en les properes comissions quirúrgiques que es traslladaran als campaments.

La Dra. Sanchidrián va finalitzar la seva estada al Sàhara valorant molt positivament els progressos i la tasca realitzada tant pel Dr. Said com per la resta del personal del Departament d’Oftalmologia.

El projecte Ulls del Sàhara compta amb el suport de l’Agència Espanyola de Cooperació al Desenvolupament.