Les activitats d’Aprenentatge i servei que es duen a terme a les escoles de secundària busquen integrar el servei comunitari en l’educació. Es tracta d’una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte. Les iniciatives parteixen de l’aprenentatge dels alumnes sobre les necessitats reals del seu entorn, els drets humans o la cultura de la pau com a via per enriquir la seva experiència educativa, a més d’animar-los a la implicació social i a aportar al bé comú de les comunitats. Es realitza durant l’etapa de l’ESO, i la Unesco la descriu com una pedagogia amb efectes molt positius, ja que es basa en la cooperació i la solidaritat, desenvolupant les capacitats d’estudiants i docents per treballar junts i transformar el món.

Alumnes filmant un clip audiovisual

La Fundació Ulls del món, en el marc de la seva estratègia d’Educació per al Desenvolupament, participa en projectes d’Aprenentatge i servei tant treballant directament amb l’alumnat com col·laborant amb altres entitats, com és el cas de l’organització del Taller de Cinema, en el projecte Reacciona. La participació de la Fundació en les iniciatives d’Aprenentatge i servei passa per sensibilitzar l’alumnat sobre la importància de la visió i les diferències existents en l’atenció ocular en les zones més vulnerables del món i promoure la involucració dels nois i noies perquè es converteixin en altaveus de la defensa del dret universal a la visió, contribuint així a l’erradicació de la ceguesa evitable.

Un exemple d’aquest tipus de col·laboració va tenir lloc al curs 2021-2022 amb alumnes de tres centres de Catalunya: INS Quatre Cantons, INS de Collbató i Col·legi Lestonnac. En el curs 2022-2023 també han participat en aquest projecte l’INS Llavaneres i l’INS Tiana. Els nois i noies van triar Ulls del món per aprofundir en la lluita contra la ceguesa evitable, buscar informació i realitzar un curtmetratge que presentés la causa i ajudés a la sensibilització de la ciutadania. Per a això, la Fundació va visitar els centres, va explicar les activitats i els contextos de feina i va convertir l’alumnat en còmplice de les accions de sensibilització i difusió de la causa. Alguns dels clips audiovisuals realitzats pels alumnes d’aquests centres es poden veure aquí

Grup d'alumnes ensenyant el diploma

A més, durant aquest curs 2022-2023, els alumnes de 3r ESO de l’IES Peñaflorida de Donostia també van rebre la visita de tres professionals col·laboradores de la Fundació que van transmetre a l’alumnat conceptes clau sobre l’atenció oftalmològica universal i la importància de tenir una bona salut ocular. Posteriorment, els nois i noies van poder realitzar una campanya de sensibilització dirigida als seus companys i companyes del centre, utilitzant tots els recursos comunicatius al seu abast: estand informatiu, megafonia, cartells, fullets, etc.

La Fundació seguirà ampliant i participant, en la mesura de les seves possibilitats, en aquest tipus d’activitats, ja que la combinació dels aprenentatges acadèmics amb la consciència social i la implicació solidària dibuixa un nou i enriquidor futur.