Òptica d’Ulls del Món a Mali

Ulls del món té actualment en marxa, a Mali, diverses campanyes de sensibilització i lluita contra les cataractes, el tracoma, el glaucoma, els defectes de refracció i la presbícia, que són les patologies oculars més habituals en aquest país africà. Aquestes campanyes pretenen augmentar els coneixements de les persones sobre la prevenció i el tractament dels problemes visuals que afecten la població. Milers de malians i malianes han vist ja millorada la seva vista i la seva qualitat de vida gràcies a la tasca de la fundació.

Entre els projectes en funcionament hi ha campanyes de detecció d’errors refractius i altres malalties oculars en les escoles de la regió de Mopti. Aquestes iniciatives ajuden a diagnosticar les patologies visuals dels més petits i dels joves perquè es puguin tractar a temps i se solucionin de forma efectiva.

També s’estan duent a terme tasques de sensibilització als districtes de Bankass, Bandiagara i Koro sobre detecció precoç de les principals malalties oculars, a través d’una associació de dones formades per a aquesta activitat. En aquest àmbit, els mitjans de comunicació locals i, en concret, la ràdio, també estan jugant un paper fonamental per prevenir aquestes patologies. Una dotzena d’emissores de ràdio locals realitzen campanyes de sensibilització i de mobilització per tal de conscienciar la població sobre els problemes visuals.

La fundació Ulls del món, a través del projecte Ulls de Mali, i amb la col.laboració de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat, també dóna suport a diverses campanyes quirúrgiques de cataractes que s’estan desplaçant als districtes de Bandiagara i Koro. Es tracta d’iniciatives que fan els mateixos oftalmòlegs i tècnics d’oftalmologia locals per atendre la població de les zones més remotes.

Totes aquestes activitats contribueixen a seguir lluitant contra la ceguesa evitable i a prevenir i combatre altres malalties oculars molt esteses a Mali, on, des dels inicis del projecte l’any 2009, Ulls del món ha atès més de 100.000 persones i realitzat més de 5.000 intervencions oculars.