Nens i nenes aconsegueixen llegir després d’una intervenció ocular El mes de juliol, Ulls del món va signar un conveni interinstitucional amb el Servei Departamental de Salut (SEDES) de Chuquisaca, Bolívia, en el qual es va acordar engegar un nou projecte de salut ocular.

Aquest projecte tenia com a objectiu realitzar una valoració de la situació ocular a la zona, capacitar a professionals locals i professors per identificar patologies oftalmològiques i sensibilitzar a la població sobre les malalties oculars.

Fins al mes d’octubre, la Fundació ha realitzat diferents accions dirigides a donar resposta als plantejaments inicials. En aquest sentit, Ulls del món ha:

  • Dut a terme enquestes al col·lectiu d’estudiants de les unitats educatives de primària i secundària del Departament i als usuaris del primer nivell d’atenció. Els resultats van mostrar que el 54% de les persones enquestades mai havia rebut orientació ni informació sobre salut ocular.
  • Impartit formació a 52 professionals que treballen en el primer nivell d’atenció oftalmològica als centres de salut de la zona sobre atenció ocular bàsica i derivació de pacients. L’encarregat d’aquesta capacitació va ser el Dr. Marco Antonio Mareño, oftalmòleg del Ministeri de Salut.
  • Revisat la visió de 491 persones d’alguns dels municipis més vulnerables del Departament, com Culpina i Padilla, a través de comissions d’atenció oftalmològica desplaçades a la zona.
  • Realitzat activitats de sensibilització de la població i de capacitació a les unitats educatives sobre la detecció precoç de les deficiències visuals i la importància de la higiene ocular. Concretament es va capacitar a professors i professores de 8 escoles per a la presa d’agudesa visual i aproximadament 800 estudiants van ser sensibilitzats sobre la prevenció de malalties oculars. Després d’avaluar els resultats d’aquesta primera acció, s’està valorant el disseny d’un programa de cooperació oftalmològica a llarg termini en aquest departament de Bolívia el principal beneficiari del qual serà la població chuquisaqueña de pocs recursos.Ulls de Bolívia compta amb el suport de CBMLight for the world, RepsolSacyr, Técnicas ReunidasImasaFOAL i Ágora.