La Fundació va organitzar el mes de desembre un viatge a Malí, situat al nord oest del continent africà, per tal de conèixer la realitat oftalmològica del país i valorar les possibilitats d’iniciar-hi un projecte de cooperació. Els representants de l’entitat en aquest viatge van ser el president, Rafael Ribó; el vicepresident, Borja Corcóstegui; la directora general, Núria Ramon; i la membre del Patronat i del Comitè Mèdic, María Isabel Nieto.

La visita es va realitzar a les ciutats de Bamako, la capital, Mopti i Sangha. Els membres de la comissió van tenir l’oportunitat d’entrevistar-se amb el ministre de Salut, el responsable del Programa de la Prevenció i la Lluita contra la Ceguesa Evitable, el director de l’Institut d’Oftalmologia Tropical d’Àfrica (IOTA), el director adjunt de l’hospital de Mopti, el responsable de la gerència de l’hospital de Sanhga i l’ambaixadora d’Espanya a Malí, obtenint de tots ells una bona predisposició.

Per la seva banda, Borja Corcóstegui i María Isabel Nieto van poder visitar una trentena de persones i realitzar 3 intervencions quirúrgiques, de les quals dues eren cataractes i un carcinoma. Malí és un dels països més pobres del món, amb un 65% del seu territori desèrtic i una distribució de renda desigual, la qual cosa l’obliga a dependre de l’ajuda exterior.

En el camp sanitari destaca un ampli predomini de les malalties infeccioses i paràsites. Tot i que no hi ha dades exactes sobre la ceguesa existent, la situació oftalmològica es caracteritza per manca d’infraestructures i de personal qualificat, així com per tenir la cataracta com la principal patologia ocular.