Prevenció ocular a les escolesL’any 2015, l’ONU va aprovar l’Agenda 2030 sobre el Desenvolupament Sostenible, una sèrie d’objectius, anomenats Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que fan una crida universal a passar a l’acció per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i millorar la vida i prosperitat de les persones a tot el món.

Els ODS són 17 objectius, amb metes específiques per a cadascun, que s’han marcat els països líders mundials i que han d’aconseguir-se en 15 anys. Per complir aquesta sèrie d’objectius, tot el món ha de fer la seva part: els governs, el sector privat, la societat civil i les persones individuals.

Els projectes d’Ulls del món estan alineats amb els ODS 2030 i pretenen avançar cap a un món més just i equitatiu on el dret a la salut estigui garantit i l’atenció ocular sigui accessible per a tothom, sense deixar ningú enrere.

Clip divulgatiu sobre el vincle entre la salut ocular y els ODS, elaborat per la Fundació Ulls del món amb el suport de la Diputació de Barcelona

I per això Ulls del món:

  • apropa l’atenció ocular a la població més vulnerable perquè les persones puguin treballar, atendre les seves famílies i mirar endavant de manera autònoma;
  • integra els serveis d’oftalmologia en els serveis bàsics de salut, establint l’atenció visual com una part essencial de la Cobertura Sanitària Universal;
  • facilita revisions oculars a les escoles de les zones més pobres, per tal de facilitar correccions òptiques a l’alumnat i garantir que tots els nens i nenes puguin seguir les classes;
  • i fomenta l’empoderament de la dona individualment i col·lectivament en l’àmbit ocular, amb l’objectiu d’acabar amb les desigualtats de gènere en l’accés a la salut.

Per tant, més enllà de contribuir a garantir el dret a la salut (ODS3), principal repte de la Fundació, la feina que du a terme Ulls del món abasta més objectius vinculats, principalment, amb la lluita contra la pobresa (ODS1), l’educació de qualitat (ODS4) i la igualtat de gènere (ODS5).

A més, Ulls del món també treballa per eliminar les malalties tropicals oblidades, com ara el tracoma, promovent hàbits bàsics d’higiene ocular i facilitant l’accés a l’aigua de les poblacions més vulnerables (ODS6), i aposta per formar aliances (ODS17) per aconseguir aquests objectius, tant a nivell local, com nacional i internacional. En aquest sentit, la Fundació forma part del Consell Assessor de l’Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa (IAPB), que és l’aliança global que comprèn la cura de la visió arreu del món, i col·labora amb les autoritats sanitàries dels diferents territoris en els quals té projectes en marxa per enfortir les institucions locals i que assumeixin l’atenció ocular en cada territori.