Òptica mòbil gestionada per dones a InhambaneLa nova òptica mòbil, posada en marxa a la província d’Inhambane, dona resposta a alguns dels desafiaments que planteja l’atenció ocular amb perspectiva de gènere a la província. Les dones i les nenes són les que tenen més dificultats per a accedir als serveis de salut ocular i aquesta situació comporta una discriminació addicional en el context de vulnerabilitat en què es troben.

En alguns districtes són molt freqüents testimonis com el de Zarifa: “Ja fa molt temps que tinc picor als ulls i hi veig borrós, però en el meu llogaret no hi ha atenció ocular i no podia desplaçar-me perquè tinc una gran família per atendre, i no puc pagar el transport.”

L’òptica mòbil aconsegueix arribar a aquelles poblacions que no compten amb els recursos per a desplaçar-se als centres de salut i rebre l’atenció que necessiten. Les dones i les nenes poden accedir a una revisió ocular i obtenir el diagnòstic i fins i tot les correccions òptiques que necessitin, quan la seva pèrdua de visió tingui l’origen en errors de refracció. “Vaig sentir a la ràdio que es farien consultes, per això vaig venir i m’han donat unes gotes i unes ulleres perquè pugui veure-hi bé”, explica Zarifa, una de les primeres dones ateses per l’òptica mòbil.

Es tracta, a més, d’una òptica gestionada per dones de l’associació AMODEVI, responsable de l’òptica de Vilankulos. Ulls del món forma i acompanya aquestes dones per aconseguir que aquesta iniciativa sigui eficient i autosostenible. “És una feina molt gratificant. No sols perquè em permet tenir un salari i una autonomia, sinó perquè quan arribem a un districte ja hi ha desenes de dones esperant-nos, que d’una altra manera no podrien ser ateses… És extraordinari”, comenta Zubaida, encarregada de l’òptica.

A més de “garantir l’expansió i cobertura dels serveis d’oftalmologia i òptica per a les localitats on no hi ha professionals amb el domini de les patologies específiques de l’àrea d’oftalmologia”, explica Josefina Chapo, directora del Servei de Salut d’Inharrime, l’òptica mòbil també fa un treball sobre les noves masculinitats i “aconsegueix arribar a més homes perquè prenguin consciència sobre la importància de la salut ocular de les dones i les nenes, i promoguin estils de vida saludables en l’àmbit familiar”, en paraules de Paulo Castro, oficial de gènere de l’associació HOPEM. I hi afegeix: “En societats com la moçambiquesa, en la qual els homes tenen tot el poder en la família, treballar amb les masculinitats millora l’harmonia de la família, els homes comencen a dialogar amb les dones, perceben la importància de la salut i canvia la perspectiva en la presa de decisions”.

Olga Mamani, tècnica d’oftalmologia a Quissico, Zabala, resumeix :”les dones tenen moltes dificultats per poder accedir a l’atenció ocular. Per això hem de posar facilitats perquè finalment puguin fer-se revisions i solucionar els seus problemes de visió.”

Per a la implementació d’aquest projecte, Ulls del món compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Govern de Navarra.