La Dra. Fatoumata va néixer a Bamako (República de Mali) i treballa com a oftalmòloga pediàtrica a l’IOTA (Institut d’Oftalmologia tropical d’Àfrica) a Bamako. La vam acollir a Barcelona per oferir-li formació en aquesta especialitat a lIMO, a I’Hospital Sant Joan de Déu, així com a la consulta amb la Dra. Noguer, seguint el compromís d’ Ulls del món de formar als professionals locals.

Per què vas decidir especialitzar-te en oftalmologia pediàtrica?

Quan estudiava oftalmologia pediàtrica era una nova especialitat amb moltes més oportunitats. En aquell moment pocs oftalmòlegs s’interessaven en els casos específics d’infants. En canvi, a mi, promoure la visió des de petits em semblava més eficaç. De fet, creia i encara crec que és una especialitat útil a Mali on el 50% de la població té com a molt 15 anys.

Com a oftalmòloga pediàtrica a Mali, quins són els teus objectius i reptes professionals?

El meu objectiu és establir un sistema d’atenció oftalmològica de qualitat adaptada als infants pel que fa a la cura de les malalties més freqüents o greus (com les cataractes, el glaucoma, l’estrabisme, les ptosis, el retinoblastoma…) en el centre de referència de l’IOTA i estendre aquesta atenció després, gradualment, als centres secundaris.

També m’agradaria aconseguir un programa de reconeixement de les malalties oculars dels infants que vagi de les estructures perifèriques (escoles, clíniques) cap a les unitats d’atenció oculars.

I formar els professionals de la salut (pediatres, metges i metgesses generalistes, llevadores, infermers i infermeres) a reconèixer i saber atendre una malaltia ocular potencialment greu en infants.

Amb quines dificultats t’enfrontes a Mali per practicar la teva professió i per continuar la formació?

En primer lloc, m’enfronto a la falta de personal tècnic especialitzat. Som només 2 oftalmòlegs pediàtrics per tot el país (que té 16 milions d’habitants). Actualment no estan disponibles els recursos humans necessaris per formar un equip peridàtric complet amb anestesiòleg, ortòptic-optometrista, psicòleg… Això limita seriosament la qualitat de l’atenció.

També ens falta equipament. La unitat d’oftalmologia pediàtrica de l’IOTA està molt mal equipada. Fins ara, no disposem dels requisits necessaris per assegurar una atenció de qualitat: d’una banda, els equips de diagnòstic són vells i, d’altra banda, els equips de cirurgia molt insuficients.

I, a més, el personal tècnic es beneficia molt poc de la formació continua: cada cop més hi ha dificultats pels estudiants dels països del sud per accedir a la formació pràctica en els països « desenvolupats ». Les poques oportunitats es resumeixen a les pràctiques d’observació. Això endarrereix seriosament l’adquisició pràctica de coneixements de noves tècniques.

Quines són les raons per les quals les persones vénen a la consulta?

Segons els diferents informes d’activitat de la nostra unitat, els infants consulten més pels casos següents: conjuntivitis (al·lèrgies i infeccions), cataractes, glaucomes i ametropies.

Què representa per a tu la possibilitat de continuar la teva formació a l’Estat espanyol, tant a nivell professional com personal?

Professionalment, aquesta formació molt pràctica em permet: millorar el que ja sé fer i comparar-ho amb la meva manera de fer i la dels altres. I, també, veure el que encara no sé fer o el que no conec.

Quins aspectes d’aquesta formació et semblen més notables? Creus que pots aplicar tot el que ha après en aquesta formació a Mali?

El que és remarcable és estar en diferents centres. Seria massa agosarat dir que puc aplicar tot el que he vist fer. Pels procediments quirúrgics, he après molts “trucs” que segurament m’ajudaran a millorar però per alguns procediments quirúrgics cal, sens dubte, més “coaching” per dominar els procediments.

Què opines de la tasca d’assistència dels Ulls del món en la població més vulnerable de Mali?

Admeto que tenia poca informació sobre les activitats d’ Ulls del món al si de la població de la regió de Mopti, però ha estat molt gratificant descobrir tot el que es fa.

Pel que fa a l’activitat d’Ulls del món en l’IOTA (Institut d’Oftalmologia Tropical d’Àfrica) he après a fer la cirurgia de les parpelles, d’estrabisme i de les vies lacrimals gràcies a diferents missions quirúrgiques que Ulls del món ha organitzat. D’altra banda, la cirurgia del despreniment de retina s’ha convertit en una realitat a Mali gràcies a la formació del nostre col·lega Dr. Guindo. Gràcies a aquestes formacions, els pacients de l’Institut es beneficien d’un nivell d’atenció millor.

Com penses que es pot millorar l’atenció oftalmològica a Mali? Quin és el teu missatge d’optimisme?

La millora de l’atenció oftalmològica passa en primer lloc per la qualitat dels recursos humans: formar bé és una garantia. No es tracta de formar metges, sinó de formar equips: des de l’oftalmòleg fins al tècnic de manteniment i d’aquí vindrà la qualitat de l’atenció.

L’oftalmologia avança a Mali, lentament però de forma segura.