Ensenyant salut ocular a dones sahrawisDurant els últims mesos d’aquest any han tingut lloc diferents canvis en l’atenció oftalmològica als campaments de la població sahrauí.

A l’octubre es va incorporar una nova supervisora mèdica en el programa Ulls del Sàhara, la Dra. Mònica Lecumberri. Una oftalmòloga catalana llicenciada en medicina i cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que ja té un ampli bagatge col·laborant amb la Fundació. Des de l’any 2014 ha participat en diferents comissions quirúrgiques a Moçambic i també en els campaments de població sahrauí. A més, ha col·laborat com a ponent en diversos cursos organitzats per Ulls del món i ALCON, realitzant la formació d’especialistes en oftalmologia a la tècnica SICS. Aquí pots llegir l’entrevista que li realitzem.

Una altra novetat que suposa una gran millora per la qual la Fundació venia lluitant des de fa molt temps és la incorporació d’un professional del Ministeri de Salut Pública de les RASD com oftalmòleg per millorar les tasques de consulta i cirurgia a l’Hospital Nacional de Rabuni. Aquesta incorporació suposa un canvi substancial en la millora de l’assistència a la salut visual de les zones més desfavorides del Sàhara, ja que a partir d’ara la població podrà rebre atenció oftalmològica de manera permanent. Ulls del món col·labora aportant l’incentiu econòmic per a l’especialista, a més de donar medicaments, fungibles i equips per a facilitar la seva tasca.

També durant el mes novembre, i des del Ministeri de Salut Pública Sahrauí, es va nomenar a Hamudi Mokhtar responsable de la direcció del Departament Nacional d’oftalmologia, on s’havia incorporat el 2001 com optometrista.

Aquests tres canvis, juntament amb l’esforç diari que es realitza en el projecte del Sàhara, suposen un avanç perquè les persones amb deficiències visuals i sense recursos econòmics refugiats als campaments de Tinfouf puguin rebre atenció oftalmològica de qualitat i de manera permanent per part dels seus serveis locals de salut.

El projecte Ulls del Sàhara ha comptat al llarg del 2018 amb el suport de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament i els Ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet i Sant Fost de Campsentelles.