El 18 de febrer vam celebrar la nostra XII Jornada anual de treball i reflexió a l’auditori de l’IMO (Institut de Microcirurgia Ocular) de Barcelona, ​​dedicada a analitzar els resultats obtinguts durant el 2018 i marcar objectius per al 2019.

A la trobada hi van participar membres del comitè executiu i del comitè mèdic, l’equip operatiu i els responsables dels nuclis territorials i delegacions, així com nombrosos voluntaris/es i col·laboradors/es de la Fundació.

Prèviament, s’havien realitzat quatre dies de treball per part de l’equip operatiu, en forma de tallers i ponències sobre diferents matèries com, per exemple, sobre els indicadors del diagnòstic d’estratègia de gènere que està duent a terme la Fundació o les noves eines i tecnologies per al control de qualitat quirúrgica.

A la jornada es van presentar les accions realitzades als territoris d’intervenció:

  • Maria Tavera, coordinadora d’Ulls del Sàhara, tot i el programa de mínims realitzat el 2018 per insuficient finançament, va assenyalar que es va poder oferir atenció òptica permanent als campaments durant tot l’any i va destacar la incorporació d’un oftalmòleg sahrauí i d’una coordinadora local.
  • En el balanç del programa Ulls de Moçambic, exposat pel seu coordinador Eric Lavis, a més de les comissions quirúrgiques realitzades, es van destacar les campanyes de sensibilització sobretot a les escoles i la col·laboració amb assoiacions de dones per recolzar el seu apoderament.
  • El coordinador d’Ulls de Mali, Albert Coulibaly, es va mostrar satisfet ja que, tot i els enfrontaments bèl·lics i les moltes dificultats i perills amb què es troben en els seus desplaçaments, han aconseguit assolir els objectius plantejats fins i tot arribant a zones on som l’única ONG que aconsegueix operar i realitzant cursos de formació per capacitar professionals locals.
  • Patricia Tárraga, coordinadora d’Ulls de Bolívia, va exposar els programes que es van dur a terme a Oruro i Tarija, on a poc a poc es va aconseguint més finançament local que permet la compra d’equips per a quiròfans i consultes, destacant també les campanyes de dotació d’ulleres a les escoles i els convenis amb associacions de dones i grups vulnerables.

Paco Sanz, responsable de l’àrea de programes, va anunciar un augment dels recursos per a les actuacions sobre terreny i es va mostrar molt optimista de cara al 2019, també en termes d’inclusió de l’estratègia de gènere.

Un any més, agraïm la participació de tots els assistents que amb la seva implicació i esforç fan possible el dia a dia d’Ulls del món i l’evolució dels projectes destinats a beneficiar la població més desfavorida facilitant el seu accés a la salut ocular.