“L’eliminació de la ceguesa evitable és un imperatiu moral i econòmic”, així acabava el Prof. Resnikoff la seva conferència al Palau Macaya celebrada el dilluns, 18 de juny.

Prof. Resnikoff a la conferència

Com a centre de debat, de reflexió i d’intercanvi d’idees sobre temes d’interès social a Barcelona, el Palau Macaya va ser l’espai idoni per organitzar aquesta trobada amb professionals de la salut, de la cooperació internacional i amb més de 60 persones compromeses amb els desafiaments de les societats actuals i l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, plantejat per Nacions Unides.

La conferència, organitzada per la Fundació Ulls del món i impartida pel Prof. Serge Resnikoff, expert mundial en salut ocular, salut pública i oftalmologia i vinculat amb l’Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa (de la qual Ulls del món també en forma part), va tractar sobre els vincles entre la pobresa i la salut ocular.

La ceguesa evitable, és a dir, aquella que es pot prevenir o curar amb les tècniques actuals, és a la vegada causa i conseqüència de situacions de pobresa; perquè les persones que la pateixen no poden accedir als tractaments per manca de recursos i un cop perden la visió deixen de ser autònomes, no poden estudiar, ni treballar, ni atendre la família i necessitaran alguna altra persona, generalment una dona o una nena, que les ajudi.

El Prof. Resnikoff sentenciava: “El més greu de tot plegat és que malgrat sabem com resoldre aquest problema (existeixen solucions d’eficiència provada i cost-efectives), segueix havent-hi centenars de persones que es queden cegues anualment”.

Al món hi ha 36 milions de persones cegues i 217 milions de persones amb greus i moderades deficiències visuals. En total, 253 milions de persones amb discapacitats visuals, el 55% de les quals són dones i gairebé el 90% viuen en els països més pobres del món.

Prof. ResnikoffSi bé en les últimes dècades s’han reduït els casos de ceguesa evitable causada per malalties infeccioses i també per cataractes, segons les darrers dades publicades per l’Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa, a través de l’Atles de la Visió, si no intervenim a temps, 115 milions de persones es quedaran cegues des de l’any 2015 fins al 2050, atès el creixement i l’envelliment de la població mundial.

La tendència a l’increment dels casos de deficiències visuals implica nous canvis en el tipus de malalties (per exemple, està previst que creixin els casos de diabetis i de miopies altes). I també la necessitat d’arribar a poblacions més vulnerables, superant les actuals barreres que priven les persones més vulnerables d’atenció ocular, com ara la distància del lloc de residència al servei d’atenció ocular, els costos del tractament i del desplaçament, el desconeixement de les principals patologies oculars i la seva cura, la por a les intervencions quirúrgiques, etc.

Van acompanyar el Prof. Resnikoff en la conferència, Rafael Ribó (president d’Ulls del món i Síndic de Greuges de Catalunya), el Dr. Borja Corcóstegui (vicepresident d’Ulls del món i director mèdic de l’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona) i Jaume Lanaspa (president de l’Oficina del Club de Roma de Barcelona, entitat coorganitzadora de l’acte, juntament amb l’Obra Social de la Fundació “la Caixa”).