El 29 d’octubre, la Fundació Anesvad va celebrar, al Museu Guggenheim de Bilbao, la III Edició dels Premis Anesvad a la Cooperació i Solidaritat, coincidint amb el 50 aniversari de l’organització. Uns premis que volen compartir sinèrgies entre totes les entitats que treballen per combatre la pobresa i millorar la salut i el desenvolupament dels pobles i persones més vulnerables d’Àfrica.

Aquest any Ulls del món, Afworo i Matres Mundi van ser les ONG’s guardonades.

Concretament, Ulls del món va ser premiada en la categoria INNOVAR pel projecte ‘Combatent la ceguesa evitable a Moçambic, apoderament femení‘ que ha suposat la creació del primer taller d’òptica a Vilankulos gestionat per una associació local de dones, AMODEVI, i que contribueix a garantir el dret universal a la visió en la província d’Inhambane.

L’òptica dóna accés a l’atenció ocular de la comunitat rural, amb especial atenció a dones i nenes; sent el primer taller òptic del districte que facilita ulleres a preus molt assequibles i fins i tot, en els casos d’indigència, sense cost.

En un any de funcionament, el taller ja genera els seus propis beneficis i ha fabricat i distribuït 845 lents de correcció entre les persones amb defectes refractius. El repte per a aquest any 2018 és superar el nombre d’ulleres fabricades.

Núria Ramon, directora general d’Ulls del món va ser l’encarregada de rebre el premi de la mà del lehendakari, Íñigo Urkullu. En paraules de Núria Ramon “aquest premi suposa un important reconeixement a la tasca de la Fundació a Moçambic on, a més de facilitar l’accés a l’atenció ocular de la població rural d’Inhambane amb deficiències visuals, s’ha donat suport a l’empoderament de les dones.

Els 25.000 € del premi aniran destinats a reforçar l’atenció oftalmològica a Moçambic i combatre la ceguesa evitable a Inhambane.