Epifania Choque és una camperola boliviana de 73 anys que viu a Vila Poopo, una comunitat al sud de la ciutat d’Oruro. Sempre s’havia dedicat a les feines del camp, fins que va començar a perdre la visió, i això va provocar que no pogués seguir ocupant-se del seu treball i de l’atenció als seus 6 fills.

Amb l’edat, els seus fills van créixer i van deixar Villa Poopo a la recerca de millors oportunitats. Epifania va acabar quedant-se sola i amb moltes dificultats per valer-se per si mateixa:‘Creo que tengo lana en el ojo derecho. Quisiera poder caminar para visitar a mis hijos, pasear por Tola Pamapa como cuando era joven. Ahora no puedo ni servirme una taza de té sin derramar el agua. Es triste llegar a envejecer y quedar ciega.’

Fa uns mesos, una de les seves filles va conèixer la tasca d’Ulls del món i va aprofitar la campanya de la Fundació, en la qual durant una setmana es realitzen consultes i intervencions, per demanar una revisió ocular per a la seva mare.

El 19 de març, el Dr. Rainald Duerksen va visitar a Epifania i li va diagnosticar cataracta senil a l’ull dret, el que provocava que només pogués intuir algunes llums. Va ser intervinguda i, l’endemà, quan li van retirar el protector ocular va mirar al seu doctor amb un ampli somriure i va exclamar:‘¡Veo el azul de tu chaleco!’.

Gràcies a l’esforç dels nostres equips de voluntaris, persones com Epifania, que veuen minvada la seva vida i la seva autoestima a causa de les malalties oculars, poden tornar a realitzar activitats quotidianes sense dependre de ningú, recobrant la seguretat i les ganes de viure.