Assistent atenent a un pacient Ulls del món va donar assistència continuada durant sis mesos a la població refugiada sahrauí amb la presència sobre el terreny de la doctora María Sanchidrián. És la primera vegada que la Fundació duu a terme un projecte de tan llarga durada. Durant aquest temps, es van atendre pacients de totes les edats en consultes d’oftalmologia i es va donar suport a la formació de 14 tècnics en optometria, especialment en el maneig dels aparells de consulta. A més, es van realitzar cirurgies oculars, principalment per cataractes i glaucoma.

La doctora Sanchidrián, nascuda a Àvila, és llicenciada en Oftalmologia i diplomada en Optometria i té experiència en projectes de cooperació internacional des de l’any 2010. Fa dos anys ja va desplaçar-se amb la Fundació durant un mes als campaments sahrauís.

La situació sanitària als campaments és molt precària i depèn, en gran mesura, de l’ajuda exterior i la presència d’organitzacions i organismes internacionals, com ara Ulls del món.

El desert del Sàhara és probablement un dels llocs del món amb major incidència i prevalença de patologia ocular, a causa de diversos factors. Entre ells, la situació geogràfica d’un dels majors deserts del planeta, ja que l‘elevada incidència de llum solar i les tempestes de sorra provoquen pèrdues de visió. Altres factors són la manca d’educació sanitària; la falta de desenvolupament del sistema sanitari; i l’adveniment de noves malalties com la diabetis. A més, la inexistència d’assistència permanent en oftalmologia (malgrat les comissions periòdiques que es desplacen sobre el terreny) agreuja la situació. Tot i això, durant aquests sis mesos Ulls del món va incidir en la formació d’equips locals per tal que d’ara endavant puguin treballar d’una manera més autònoma.

Aquesta comissió forma part del projecte Ulls del Sàhara, finançat per l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, i que té per objectiu millorar la salut visual de la població sahrauí refugiada.

Entrevista a la doctora Sanchidrián sobre la seva estada als campaments de refugiats i refugiades sahrauís.

Sahrauís amb cooperqnts d'Ulls del món

Revisant la visió a una nena